Scurt istoric

Istorie Octombrie 28, 2014

În anul 1937, anul înfiinţării parohiei, credincioşii satului, sub conducerea primului preot al parohiei Dumbrava Roşie - Pr. Gheorghe Ciupercă, au început a construi din cărămidă, pe temelie de beton, biserica cu două turle, acoperind-o cu tablă galvanizată, în solzi. 

Conducerea tehnică a lucrarii până la turla de deasupra naosului a avut-o anteprenorul Giovani Mrcici, sub îndrumarea arhitectului-şef al orasului Piatra-Neamţ – inginer Gheorghe Iosub. Biserica a fost construită de enoriaşii parohiei Dumbrava Roşie, ajutaţi de parohiile din întreaga Moldovă, de fosta cooperativă forestieră “Albina” din Tarcău, de Prefectura Judeţului Neamţ, de Rezidenţa Ţinutului Prut şi de Sfânta Mitropolie a Moldovei şi Sucevei. Biserica a fost tecuită şi văruită in exterior. În interior, catapeteasma (tâmpla) a fost sculptată în lemn de tei între anii 1939-1940 de către sculptorul în lemn Vasile Mihăilescu din Piatra-Neamţ. Pictura murală din interiorul bisericii şi pictura catapetesmei a fost executată în ulei de pictorul bisericesc Bubanovici Cristea Nicolae împreună cu soţia sa Eugenia, din Piatra-Neamţ, în stilul neorenascentist, între anii 1939-1949.

În zilele de 24 şi 25 august 1944 biserica a suferit stricăciuni în tencuiala exterioară, ferestre şi acoperiş în urma celui de-Al Doilea Război Mondial, stricăciuni ce au fost ulterior remediate.

Biserica a fost sfinţită de un sobor de preoti, având ca proiestos pe fostul revizor eparhial, preotul econom Ştefan Gheorghiu, însoţit de diaconul Chiorbeja, scaunul de Mitropolit al Moldovei şi Sucevei fiind vacant, iar paroh al noii biserici - preot Gheorghe Ciupercă.

Data sfinţirii a fost 18 septembrie 1949. Din soborul de preoţi a făcut parte şi preotul econom stavrofor şi mitrofor, profesor universitar pensionar, doctor in teologie, Vasile Gheorghiu.

Între anii 1974-1978 s-au executat lucrări de restaurare a picturii din interior, exterior şi în pridvorul bisericii de catre acelaşi pictor bisericesc Bubanovici Cristea Nicolae, lucrări achitate numai din contribuţiile cu destinaţie specială ale enoriaşilor şi din fondurile parohiei.

În sfântul altar, pe Sf. Masă se află o cruce artistic lucrată din lemn sculptat, cu semnătura autorului Gh. Calotescu – 1938 şi îmbrăcată în metal aurit şi argintat. În patrimoniul bisericii se găseşte un Apostol cu litere latine detranziţie din anul 1896, donat de Smaranda Ungureanu şi un Orologiu cu litere latine din 1896, ediţia Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

În latura de răsărit a Sf. Prestol se află Sf. Cruce din lemn cu pictură în ulei, reprezentând pe Iisus răstignit, donată în anul 1938 de familia Trofin Vasile din Piatra-Neamţ. În naos se află un analog de strană pentru cântăreţi şi un iconostas de fier forjat vopsit, donate de Biserica Sf. Ioan Domnesc din Piatra-Neamţ. În acest icinistas se află o icoană a Mântuitorului, îmbracată în metal argintat. De asemenea, în naos se află şi strana sculptată cu icoana Maicii Domnului picată în ulei, pe care stă scris “Donată de Vasile Trofin din Piatra-Neamţ.”

În urma cutremurului din noaptea de 7 martie 1977 biserica a avut de suferit unele mici fisuri în tencuielile exterioare.

În martie 1984, în urma pensionării preotului Ciupercă Gheorghe, a fost nimit la parohie preotul Schiman Constantin, care a efectuat alte lucrări de reparaţii şi construcţii noi.

Astfel, în 1985 s-a împrejmuit pe trei laturi curtea bisericii cu gard de lemn cu acoperiş şi temelie de beton, iar în anul 1988 s-au efectuat reparatii capitale la exteriorul bisericii dându-se jos tencuiala până la cărămidă, tencuindu-se din nou şi aplicându-se un strat de praf de piatră la exterior. De asemenea, în acelaşi an s-a vopsit tabla de pe acoperiş.

În 1990 s-a început construncţia clădirii care adăposteşte la ora actuală casa parohială, ce cuprinde sufragerie, dormitor, bucătărie, baie şi hol; sala de prăznuire cu bucătărie si cămară; biblioteca parohială, înfiinţată în anul 1998, ce cuprinde circa 2000 de volume, reviste şi publicaţii religioase.

Din anul 1998 s-a înfiinţat corul bisericii pe patru voci mixt, alcătuit din tineri, respectiv elevi şi studenţi, condus de teologul Caia Ioan si cântăreţul Apetrei Marius.

În anul 2000 s-a restaurat pictura bisericii din interior si exterior, restaurare ce a fost executată de către pictorul Ioan Popei. În acelaşi an, biserica a fos resfinţită de un sobor de preoţi în frunte cu Prea Sfinţitul Ioachim Băcăoanul.

Tot în acelaşi an s-a realizat sonorizarea bisericii, prin achiziţionarea unei staţii de amplificare, microfoane şi boxe. În curtea bisericii s-au construit un monument al eroilor din marmură, o masă pentru slijbe, tot din marmură, un lumânărar şi o troiţă.

În 2002, datorită degradării înaintate a acoperişului bisericii, generată de perforarea tablei din cauza ruginii, s-au trecut la înlocuirea cu tabla de aluminiu de 0,5 mm, păstrându-se forma originală a vechiului acoperiş. De asemenea, s-au montat reflectoare pentru iluminarea pe timp de noapte a bisericii. Concomitent cu aceste construcţii şi reparaţii, toate realizate prin contribuţia enoriaşilor parohiei, s-au înoit în interior permanent covoarele, cărţile de slujbă (Mineie, Triod, Octoih, Penticostar, Liturghier, Molitfelnic, Aghiazmatar, etc.), odoarele bisericii (sfinte vase, sfântul chivot) şi s-au argintat candelele, potirele, etc.

În  anul 2005 s-a instalat încălzire centrală în biserică, aceasta urmând şi la casa parohială.

Din anul 2004, în colaborare cu  Fundaţia “Area Solidarietas” – Alitalia, s-a început constucţia Casei de plasament de tip familial “Sf. Ioachim şi Ana”.  Centrul de plasament pentru copiii în dificultate din cadrul parohiei Dumbrava Roşie a fost inaugurat în luna mai 2007, iar actualmente adăposteşte un număr de şapte copii ce provin din familii destrămate. Toate aceste lucrări s-au efectuat cu contribuţia enoriaşilor şi sub conducerea preotului paroh Schiman Constantin. În prezent, biserica, clădirile din curtea ei şi centrul de plasament sunt bine îngrijite, în stare foarte bună, formând un punct de atracţie deosebit atunci când ajungi pe şoseaua Piatra-Neamţ – Bacău, ziua – prin aleile cu trandafiri, spaţiile verzi şi pomii ornamentali sau fructiferi, iar noaptea în lumina reflectoarelor.